Cum îl împăcam pe cel supărat? – Din Pateric


Un parinte l-a intrebat pe avva Pimen:

– Cineva este suparat pe mine si eu ii cer iertare, dar el nu ma crede. Ce sa fac?

Batranul i-a raspuns, zicand:

– Ia cu tine inca doi si cere-i din nou iertare. Daca nu te crede, ia cu tine cinci frati si, daca nici cu cinci nu te crede, ia-l pe preot. Daca insa nici asa nu te crede, nu-ti mai ramane decat sa te rogi, netulburat, lui Dumnezeu, ca sa-l convinga pe acel frate si sa fii fara nici o grija.

3 gânduri despre „Cum îl împăcam pe cel supărat? – Din Pateric

  1. Elena Grancea

    „De la aproapele vine si viata, si moartea. Caci, daca aducem folos duhovnicesc aproapelui, pe Dumnezeu dobandim si daca gresim aproapelui, lui Hristos gresim.”

    (Sfantul Antonie cel Mare)

    Apreciază

    Răspunde
  2. Cristian

    pildele din pateric au si multe incercari facute spre a da ocazia de mai multa slava. Poate nu il iarta intentionat ca sa se smereasca, si astfel sa castige mai mult decat prin recunoasterea greselii. Daca pildele urmatoare despre smerenie si inceput bun sunt in continuarea primeia, ele vizeaza exact temelia iertarii pusa ca inceput bun, si smerenia care se considera vinovata si cand nu este, ca sa nu micsoreze cu nimic iubirea intre frati.

    Cheia este multa iubire pe care se nevoiesc sa o dobandeasca pustnicii. Din multa iubire pentru cel care nu iarta mergi la el de mai multe ori, pentru ca de fapt cel care nu iarta este deja in iad, este cea mai clara INVATATURA crestina, si in Tatal nostru si la Botez, aceasta este de fapt mantuirea: IERTAREA PACATELOR! CUM SA NU IERTI TU , CARE ESTI OM, DACA DUMNEZEU INSUSI IARTA?

    Apreciază

    Răspunde
  3. Un aspirant la Smerenie

    Din cartea „1000 de intrebari si raspunsuridespre viata duvogniceasca”, care poate fi descarcata de la adresa de mai jos, raspunsul 151 cred ca este foarte potrivit:

    151. Intrebare: Cum trebuie sa n e purtam cu cei care nu vor sa se impace cu noi?

    Raspuns : Va puteti multumi cu faptul ca in sufletul vostru v-ati impacat sincer cu ei si ca doriti pace si in comportament. Este mai bine sa incetati a cauta impacarea cu cuvantul si cu fapta : altfel, toata mania lor se va inteti si ii va nenoroci. Cautati ocazia de a le face un bine fara stirea lor. Afland dupa aceea despre el, se vor razgandi imediat. Dar, cand va intalniti cu ei, pastrati-va pacea in inima si treceti fara sa-i abordati, doar rugandu-va pentru ei(Sfantul Teofan Zavoritul)

    Iar imi place raspunsul la intrebarea:

    83:Cum trebuie sa slujim sufletului aproapelui?

    Nu trupului aproapelui, ci sufletului aproapelui trebuie sa-i slujesti:povatuieste-l, da-i sfaturi, arata-i o carte buna, alina-l si intareste-l(Sfantul Teofan Zavoritul)

    Dă clic pentru a accesa (.)%201000%20de%20intrebari%20si%20raspunsuri%20despre%20viata%20duhovniceasca.pdf

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.