Despre ecologia sans frontieres a ”Avatarului” lui Marius Vasileanu


Se pare că M.V., un cunoscut student, comentator, editor, profesor într-ale religiei și spiritualității, nu a înțeles nici ortodoxia, nici mesajul articolului ”Feriți-vă de AVATAR!”, nici al filmului. Articolul meu nu viza atât critica filmului, cât dedublarea omului contemporan, sub efectul injecției cu iluzii, într-un personaj plin nu de Duhul lui Dumnezeu, ci de duhul diavolului… De aceea, răspunzând unor presupuneri și calomnii ale autorului articolului ”http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/spiritualia-filmul-avatar-sau-ecologia-sans-frontieres-5776791/” fac următoarele precizări:

1. M.V., dintr-o regretabilă eroare de gândire, face o echivalență între concepția creștin-ortodoxă despre cosmos, concepție revelată de Dumnezeu prin Sfinți, cu o concepție imaginată de unii oameni pătimași (ca orice producători de iluzii și de bani, dealtfel). Ecologia creștin-ortodoxă propune omului sfințirea vieții umane, mai întâi, și sfințirea cosmosului întreg prin umplerea de harul Duhului Sfânt și de iubire atât a omului cât și a cosmosului. Numai că Dumnezeu cel Viu, Necreat și Adevărat, care umple de har și de iubire întreaga creație, nu se identifică cu natura personificată din concepția filmului Avatar. În concepția creștin-ortodoxă a cosmosului, omul e chemat să fie preot (mediator sfințitor) al creației (fiind responsabil de ea ca și Adam de grădina raiului), nu să fie un exploatator crud el ei, sau un supus docil al ei – cum sunt personajele extreme din film. Da, și noi, suntem chemați să sfințim locul, spațiul și timpul existenței noastre printr-o viață curată, responsabilă și echilibrată cu semenii și cu cosmosul. Pentru a afla și a înțelege mai bine ecologia (în frontierele Adevărului) și ortodoxia, îi recomand cu căldură cartea ”Sensul creației. Actualitatea cosmologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul”.

2. M.V., departe de a fi un cunoscător al religiilor așa cum îl mărturisește CV-ul (destul de încărcat) atașat la finalul expunerii sale tocmai pentru a-i credibiliza ideile, nu-și cunoaște propria religie. Sau poate are mai multe. Sau nici una. El spune că și alte ”religii” sunt revelate de Dumnezeu (referindu-se la cele orientale). Fals. Inspirația și destinația ”religiilor” necreștine sunt altele. Mântuitorul Hristos spune că ”Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari.” (Ioan 10, 8 ) și ”Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.” (Ioan 14, 6). Îi sugerez lui M.V. să revină prin pocăință și dreaptă credință la învățătura Bisericii, ca să nu se umple el de penibil în fața Mântuitorului Hristos contestându-i adevărul cuvintelor Lui. Nu i-ar strica nici o evadare din lumea hârtiilor sau a literelor în Sfântul Munte Athos, unde chiar ar putea experia ortodoxia autentică. Și nu cred că ar mai bâjbâi prin relativismul ”religiilor”.

3. Cultivarea lumilor imaginare (virtuale) cu ființe, limbi, culturi (concepții), preocupări străine de realitate nu este lucrarea Duhului Sfânt – Duhul Adevărului, ci a duhului minciunii care vrea cu tot dinadinsul să-l pună pe om pe piste false, să-l îmbrobodească în fel și fel de înșelări de la Calea Adevărului și a Vieții ca să-l rupă de lumea reală, frumoasă și adevărată creată de Dumnezeu în care omul își poate dobândi mântuirea, adică viața veșnică prin cunoașterea lui Dumnezeu. Astăzi, mai mult ca oricând, și prin industria cinematografică oamenii sunt vrăjiți cu asemenea minciuni (fantasme) și încolonați în regimente de răzvrătiți de la legea și înțelegerea curată a lui Dumnezeu și a lumii. Cu 2000 de ani înainte, Sfântul Apostol Pavel spunea că oamenii ”îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme” (2 Timotei 4, 4).

4. Poate ar fi fost indicat ca M.V. să ia primul poziție (dacă tot elogiază ecologia sans frontieres) împotriva distrugerilor naturii provocate la turnarea acestui film (că nu toate au fost trucate pe calculator). Poate că banii cheltuiți pentru realizarea filmului, nu mai zic de banii încasați ca profit, ar fi fost mai util folosiți printr-o educație în lumea reală a oamenilor, nu prin intermediul unei interfețe imaginare pline și de alte bazaconii…

5. Fanatismul lui M.V. este lipsit de inteligență și de bun simț când refuză un dialog (măcar și virtual) care ”este ultima fibră a creației”, cu autorul acestui real avertisment ”Feriți-vă de AVATAR!”.

Fie ca Duhul Sfânt și Iubitor al lui Dumnezeu să ne lumineze în înțelegerea și împlinirea voii Lui care este mântuirea noastră!

11 gânduri despre „Despre ecologia sans frontieres a ”Avatarului” lui Marius Vasileanu

  1. Pustnicul Digital

    Am pierdut cateva clipe din viata citind acel articol si sunt putine concluzii pe care le pot trage si sentimente care ma incearca:

    1. Ma incearca un sentiment apasator de mila pentru autorul acelui articol cat si pentru autosuficienta sa. Ce viata minunata am eu care descopar in fiecare zi cat sunt de prost si ce existenta trista trebuie sa aiba acel om pe care nimic nu-l mai surprinde.

    2. Un ziar financiar ar trebui sa se ocupe de … problemele financiare pe care aceasta tara le are (si nu sunt putine).

    3. Puteam sa citesc acel articol intr-o clipa daca incepeam cu sfarsitul. Daca vedeam enumerarea atator diplome si realizari lumesti (filozofie … vai vai) nu mai citeam altceva fiindca, din pacate, stiam cu cine aveam (ne)placerea. Nu studiile imi revelau autorul ci enumerarea lor detaliata. Nu vreau sa stiu pe cate randuri e scris numele sau pe cartea de vizita din cauza titlurilor antemergatoare numelui.

    4. „Ramana Maharishi care in plimbarile sale zilnice in jungla din jurul ashramului era insotit de o uriasa „trena” formata din admiratori umani, dar si din câteva din animale salbatice ale junglei, care in mod obisnuit se manânca intre ele” … ce sa spun, din cate stiu eu demonii pot influenta si animalele, si, la nevoie, pentru un mic show de intarire a ratacirii (nu credintei), le pot si imblanzi sau doar subjuga prin teama. Nu spun ca nu sunt si animale dresate pe care acei gurusi ‘impotenti’ in plan demonic le folosesc.

    5. Poza din articol este neconcludenta. Zburatoarele sunt usor de atras. Multi tarani mai mult sau mai putin sporiti reusesc asta. Cu lupii / ursii e putin mai complicat.

    6. „oricare alta religie revelata de pe pamânt” Revelata de cine? Psalmul 95:5 spune „Că toţi dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a făcut.”. Parintele Paisie Aghioratul spune clar: „Toti idolii neamurilor sunt demoni!”.

    Dar cum poti sa aduci ca argument citate din Biblie si din Sfintii Parinti celor ce nu cred in ele?

    Doamne ajuta si lumineaza!

    Apreciază

    Răspunde
  2. Cristian

    Articolul lui M V este la un nivel superficial, a speculat rautacios partea referitoare la film, fara sa mentioneze ca filmul este doar pretext pentru o tema teologica, si chiar se pare ca nici nu a vrut sa inteleaga, ci doar a reactionat instictiv, profund patimas, (poate este o ispita legata de post care scoate rautatea la iveala), si poate fiind in ziarul financiar nici nu se preteaza o abordare mai profunda. Sa ne rugam pentru el, sa il treaca Dumnezeu prin suferintele potrivite, pentru a fi atent cum poate scapa de rautatea care il stapaneste.

    Apreciază

    Răspunde
  3. Iulia

    Multumim, parinte, ca nu lasati fara de raspuns articolele de acest fel. E intr-adevar nevoie de un mediu in care presa crestin-ortodoxa si cea secularizata sa se intalneasca pentru ca adevarul sa iasa la suprafata. De asemenea, e rusinos ce acceptiuni ia in zilele noastre numele de jurnalist din cauza celor care nu isi practica profesia cu resonsbilitate si buna-credinta.

    Apreciază

    Răspunde
  4. Un aspirant la Smerenie

    Nu cred ca articolul si omul Marius Vasileanu merita efortul Parintelui Mihail de a-i atrage atentia! Este adevarat ca trebuie sa „bagam in seama” oamenii valorosi si sa ii ignoram pe cei insignifianti, dar nu tot ce are diploma este si de valoare. Nu trebuie, acum, sa ne si grabim sa ii invitam pe la Sfantul Munte Athos. Observam inversarea valorilor de mai multa vreme, pretutindeni in Romania.

    Regret ca m-am obosit si am venit special de acasa sa citesc asemenea banalitati! Daca eu mi-as pune in valoare cunostintele in domeniul religiilor si experienta pe care o am in domeniul practicilor mistice, as scrie mult mai bine si mai de folos. Poate fondam si o scoala New Age, deoarece am o experienta de aproape 20 de ani(De imediat dupa revolutie). Ma apucasem si eu intr-un timp sa urmez cursurile de Filosofie, dar am preferat sa ma bucur de viata.
    Decat sa fi fost un chelios ochelarist de care fug fetele, mai bine unul care are nevoie de protectia lor!
    (Recunosc, ca arat destul de bine! Am vrut eu sa ma calugaresc, dar nu am reusit…)

    Observam si eu acum catva timp o grupare care se vrea crestina, numita „Fundatia de infoenergetica Sfantul Apostol Andrei”, initiata de cunoscutul Ovidiu-Dragos Argesanu

    Daca doriti sa va convingeti ce inteleg unii prin a fi crestin-ortodocsi model, cititi cartile d-lui Dragos Argesanu.

    http://www.scribd.com/doc/16384840/Arta-Razboiului-Psi-de-Ovidiu-Dragos-Argesanu

    Ex, dl Argesanu, recomanda elevilor sa se spovedeasca, impartaseasca ca sa le creasca nivelul vibratoriu si sa practice magia in cadrul bisericii(oare spun ce fac la spovedanie?).

    Dl Argesanu recomanda practicarea Liturghiei in particular, de catre fiecare si va explica ceea ce nici nu stiti, despre „legat ingerii de catre preoti” si alte asemenea prostii. E suficient sa cititi cartea amintita sau

    http://www.scribd.com/doc/17768041/Ovidiu-Dragos-Argesanu-Protectia

    ca sa va convingeti ca aveti de a face un un psihopat care a lasat in urma si si o scoala, care se ascunde sub numele unei fundatii crestine.

    Apreciază

    Răspunde
  5. Un aspirant la Smerenie

    Referitor la DEDUBLAREA OMULUI CONTEMPORAN…

    Oare nu cautam noi totul deoarece am pierdut ceva suprem? Am pierdut atatia din noi legatura cu Dumnezeu, cu existenta in Etern, incat singuratatile noastre cresc „fara radacini, asemenea florilor de mare abandonate valurilor. Multe din singuratatile noastre sunt hranite de iubiri ce nu s-au realizat pentru a ne sustine elanul inspre alte lumi…”

    Apreciază

    Răspunde
  6. Elena Grancea

    Marius Vasileanu „uita” sa adauge la CV-ul sau urmatoarele: instructor yoga si persoana de contact al lui Mario Sorin Vasilescu – cel ce, dupa 1990 infiinteaza Grupul National de Studiu si Practica Yoga (GNSPY) – ce continua activitatea unor practicieni yoga inca din 1971.
    Grupul sustine ca practica yoga…”crestina” (ghilimelele imi apartin), care de fapt este o practica…Zen.

    Termenul de zen provine chinezescul ch’an care este preluat din termenul sanscrit dhiana (meditatie). Scopul invataturii zen este acela de a atinge „iluminarea” care desemneaza desavarsirea evolutiei spirituale(???). Zenul se bazeaza in totalitate pe meditatie si nu vede sensul altor concepte sau modalitati decat acelea legate de cautarea interioara.
    Experienta de „iluminare” este esential aceeasi cu experientele „cosmice” întâlnite în samanism si în multe alte religii păgâne.

    Se intelege usor, din cele scrise mai sus, ca duhurile ce-l inspira pe M.V sunt „altele”.

    I-as aminti ca, MANTUITORUL HRISTOS ne invata sa ne rugam, nu sa meditam.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Părintele Mihail Autor post

      Asta explică multe. Mai ales că a mai aruncat (și poate are sarcina de a arunca în continuare) fumigene în interiorul Bisericii. Dumnezeu să-i dea mintea luminată de harul lui Hristos-Lumina lumii nu de al ”iluminaților” orientali sau al ”iluminiștilor”occidentali.

      Apreciază

      Răspunde
  7. Marian

    Parinte, eu l-am cunoscut pe Marius candva, dar nu era prea vorbaret. Insa, din ce am aflat de la altii, imi pare ca omul era un pic cam guenonist. Ma tem ca de aici i se trage…
    Acuma, din cate vad ca spun unii mai sus, era candva in mod cert incurcat si cu yoga.. Daca credeti ca mesajul acesta este barfa si pacat, nu-l publicati, va rog!

    Apreciază

    Răspunde
  8. Alin T.

    Preacucernice Parinte,

    Cred ca se vehiculeaza date confuze referitoare la un om de mare calitate. L-am avut profesor anul trecut pe Dl. Marius Vasileanu, la Universitatea Bucuresti, la cursul de istorie a religiilor. Ne-a spus chiar domnia sa ca a CERCETAT foarte multe spatii ale credintei – a vizitat din curiozitate si adunari ale neoprotestantilor, a intrat si in sali unde se practica yoga sau arte martiale, a citit enom. Asa a facut si Eliade – pentru a cunoaste si cerceta ca istoric al religiilor. Dar meseria este una, credinta personala este altceva. In ceea ce priveste pe Dl. Vasileanu, va asigur ca, dincolo de profesie, este un crestin ortodox foarte serios.
    Ne-a vorbit la curs indelung despre marii nostri duhovnici si despre necesitatea de a-i frecventa, daca vrem sa cunoastem ortodoxia. Datorita profesorului Vasileanu am ajuns si eu la unul din ucenicii Pr. Cleopa, la Sihastria – caci eu fiind din Bacau – m-a indemnat sa-l caut pe Pr. Ciprian, un OM de o deosebita putere duhovniceasca.
    Articolul pe care-l comentanti si Dvs, Parinte, este doar o interpretare din perspectiva istoriei religiilor si nimic mai mult. Asa cum se practica in orice mediu cultural avansat (precum in revista „Romania literara”), nonconfesional, in orice revista de cultura.
    Sper sa aveti bunavointa de a posta si acest mesaj, pentru echilibrul discutiilor de pe interesantul Dvs. blog. Alin Fumuroiu.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Părintele Mihail Autor post

      Dacă nu știai, a fost ucenic apropiat și înfocat al lui Bivolaru… și, precum afirmă chiar el, credința lui e încă în confuzii… multe.

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.