Cateheza ”Învierea Domnului și învierea noastră” – 12.04.2010


Partea I (o ora)

http://www.trilulilu.ro/PustnicuDigital/d3b69a04971ed7

Partea a II-a (o ora)

http://www.trilulilu.ro/PustnicuDigital/efcd5d27de0388

25 de gânduri despre „Cateheza ”Învierea Domnului și învierea noastră” – 12.04.2010

  1. Mihai

    Multumim! Asa putem asculta pe indelete lectiile. Catehezele de la Antim sunt cele mai bune. Nicaieri un preot nu isi da atata interesul, precum Parintele Mihail, ca noi sa cunoastem bine invataturile ortodoxe. Ar fi pacat sa nu se inregistreze aceste lectii si sa nu le avem la indemana in permanenta pentru a le reasculta si a medita la invataturile respective.

    Apreciază

    Răspunde
  2. Mihai

    Referitor la Inviere… Am avut ocazia sa intalnesc un credincios de religie iudaica din Israel, singurul iudeu care citise si Noul Testament si incerca sa il interpreteze din perspectiva sa. Mi s-a parut foarte interesanta interpretarea „Invierii”, ceva de genul ca: Nu vor avea parte de a doua inviere decat cei care au parte de prima inviere. Si prima inviere, din perspectiva sa, insemna ca cei care asculta Cuvantul lui Dumnezeu sa se trezeasca la viata. „Acestia sant fericitii, ca ei imparatesc, si peste ei moartea nu are putere” spune amicul meu de religie iudaica.

    http://www.voxdeibaptist.com/forum/forum_posts.asp?TID=52

    Apreciază

    Răspunde
  3. I

    As face si eu o propunere, desi nu stiu daca merita a fi luata in considerare. Ar fi binevenita o cateheza (ideal mai multe) in care sa se explice sensurile teologice ale icoanei Rugului aprins si sa se comenteze mai in detaliu imnul acatist al parintelui Daniil (Sandu) Tudor. Aceasta pentru ca, eu, cel putin, vin la Antim, dar nu stiu nimic despre icoana simbol a manastirii, iar din acatistul acela nu inteleg mai nimic. Exista niste comentarii succinte, dar eu tot in ceata am ramas. Cea mai buna interpretare este cea data de un teolog, care in acelasi timp sa se afle si pe o treapta de rugaciune foarte inalta. Ca eu netraind nimic din ce scrie acolo, nici n-am cum sa pricep, dar mai ales nu sunt deloc entuziasmat sa citesc acatistul.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Mihai

      Poti sa asculti acatistul audio http://www.trilulilu.ro/crestinul2010/9dddb92881f9e6

      Si eu mi-am propus sa cinstesc icoana Rugului Aprins(daruindu-i flori) si sa ascult acatistul zilnic. Nici eu nu inteleg bine icoanele, dar de aceasta icoana m-am indragostit „la prima vedere”. Simt ca nici nu trebuie sa o inteleg, ca „vine” ea spre mine. Este cea mai minunata icoana. Si acatistul l-as asculta in permanenta.
      Un articol interesant despre Icoana Rugului Aprins:
      http://rugaciunea.ablog.ro/2010-03-17/despre-icoana-rugului-aprins.html

      Sandu Tudor cred ca a publicat si studiu la acatist.
      Da, ar fi frumos, ca cineva care iubeste mult icoana, sa ne vorbeasca despre ea…

      Apreciază

      Răspunde
  4. marius

    pai si deci prietenul evreu Il marturisea pe Cuvantul-Dumnezeu ? Caci altfel, daca ar fi vorba de cuvantul…., ar ramane doar un joc de „cuvinte”, fara insa Mantuire… si Mantuitor.

    bine zis, „o” perspectiva (parelnicie.. )

    Apreciază

    Răspunde
    1. Mihai

      Se referea la Tora, bineinteles, ca era iudeu. Interesant este ca el intelegea ca aici, acum, trebuie sa aiba loc schimbarea noastra. (Ceea ce subliniaza si Parintele Mihail in predica.)

      Marius, consideri ca evanghelia este alta acum decat pe timpul lui Avraam, spre exemplu? Eu am inteles din „Galateni” 3,7-8 altfel:

      „7. Să ştiţi, deci, că cei ce sunt din credinţă, aceştia sunt fii ai lui Avraam.
      8. Iar Scriptura, văzând dinainte că Dumnezeu îndreptează neamurile din credinţă, dinainte a binevestit lui Avraam: „Că se vor binecuvânta în tine toate neamurile”.

      a)Versetul ne arata ca Evanghelia a fost predicata cel putin incepand din zilele lui Avraam.

      b)Dumnezeu Insuşi a fost Cel care a predicat-o. Asadar, a fost adevarata si singura Evanghelie.

      c)A fost aceeasi Evanghelie pe care Pavel a predicat-o. Deci nu avem o alta Evanghelie decat cea pe care a avut-o si Avraam.

      d)Evanghelia nu diferă cu nimic acum fata de cea din zilele lui Avraam

      Nu conteaza de unde incepi sa studiezi Biblia, asadar. Daca te lasi calauzit de Dumnezeu, ajungi unde trebuie.

      Imi iubesc mult amicii si imi sunt mai dragi oamenii care fac fapte bune, indiferent din ce biserica sau religie si indiferent daca au ajuns sau nu inca la Adevar.

      Apreciază

      Răspunde
  5. I

    Nu stiu daca se va grabi cineva sa raspunda la cererea mea si sa explice vers cu vers acatistul. Numai daca ar invia parintele Daniil… De fapt, nu cred ca e suficient ca sa imi explice o persoana care e pe o treapta inalta de rugaciune, ci mai trebuie sa aiba si acelasi dar pe care l-a primit parintele de la Maica Domnului ( un dar pe care foarte putini Sfinti s-au invrednicit sa-l primeasca (Sf. Ioan damaschin, Sf. Roman Melodul …). Si mai mult, persoana respectiva sa explice intr-o maniera intelegibila, cu exprimare asemanatoare marilor imnografi ai Bisericii, adica mai pe intelesul omului de rand. Eu n-am intalnit inca o asemenea persoana. Ma feresc sa zic ca la ora actuala nu exista nimeni in tara asta care sa se priceapa la asa ceva, pentru ca nu am de unde sa stiu. In fine, avand in vedere ca acatistele parintelui Daniil raman un subiect delicat, prefer si eu sa-l inchid si sa caut mai bine sa-mi vad pacatele, ca si asa nu sunt eu vrednic de a afla mai multe, dar sa mai si traiesc vreodata acele stari ! Ma iertati daca am deranjat pe cineva…

    Apreciază

    Răspunde
    1. M.

      Poate, daca il rugam frumos pe Parintele Mihail, il invita pe Parintele Adrian. Eu am insa intuitia ca mai sunt si alte persoane care ne pot explica acatistul pe indelete. Mai importanta cred ca este starea pe care o dobandim prin practica directa decat teoria.

      Eu stiu ca la Ed. Christiana, 2007 s-a publicat „Imnul Acatist la Rugului Aprins al Nascatoarei de Dumnezeu, cu fotocopia manuscrisului definitiv si cu comentariile autorului”

      Eu mi-as dori mult sa vina d-na dr. Cristian Roxana sa ne vorbeasca despre icoana si, poate, si alte persoane cunoscatoare. Cred ca, daca Parintele Mihail, ar invita-o pe d-na Cristian la Manastire, dansa ar fi foarte bucuroasa sa ne vorbeasca..

      Apreciază

      Răspunde
  6. marianS

    Există o dată,o perioadă anume cand au loc aceste cateheze?Căci nu știu,și aș vrea să particip si eu.Îmi poate răspunde cineva?MULȚUMESC,anticipat.

    Apreciază

    Răspunde
  7. I

    Multumesc. Pe mine ma interesa o perspectiva mistica in abordarea acatistului. Adica nu niste comentarii literare, ci explicatii ale unei persoane calauzite de Duhul Sfant, care are o viata contemplativa deosebita si a trecut prin acele faze ale experientei mistice. Cred ca daca ar vorbi o asemenea persoana fiind ca o trambita a Duhului ni s-ar deschide si noua mintile sa pricep ceva din tainele acelea. Alta e cand ai in fata ta un astfel de om- o icoana vie a chipului lui Hristos. Dupa cum se subintelege, nu numai ca trebuie sa fie un foarte bun teolog, dar evident trebuie sa aiba mare evlavie la Maica Domnului. Poate ca eu visez cam mult, facand acum un portret al unui Sfant care poate sa nici nu existe. Acum, mai e si problema ca parintele Adrian sau un astfel de om cu o viata mistica foarte roditoare din smerenie nu cred ca ar veni sa vorbeasca, ca sa arate ce geniu este el. Sa dam cuvantul si parintelui Mihail. Ce ziceti, parinte ? Ca stiu ca aveti mare evlavie fata de parintele Daniil. Poate incercati dumneavoastra o interpretare mistica. V-ajuta si parintele Daniil cu rugaciunile sale, … dar si membrii Rugului aprins, care sigur se roaga neincetat pentru manastirea Antim.

    Apreciază

    Răspunde
  8. Micael Nicolas

    Ar fi de bun augur un asemenea comentariu,mai ales că Sandu Tudor încă n-a ajuns atât de cunoscut printre creştini,pe când ar merita.
    Nu ştiu,poate dumneavoastră sunteţi adeptul smereniei,eu unul încă nu inţeleg acest cuvânt dalminteri să mai fiu şi smerit,dar sunt adeptul sincerităţii,a inimii de copil,şi acest om,fondatorul şi catalizatorul reînprospătării curentul isahast în România,merită să fie comentat de cineva care este vieţuitor la Mânăstirea Antim .
    Doamne,slavă Ţie !

    Apreciază

    Răspunde
  9. Lumina lina

    Reproduc mai jos – o telegrama – prin care, cei ce o semneaza isi exprima pretuirea fata de cel caruia ii este adresata (la ziua numelui sau).

    „Prea Cuvioase Parinte Daniil,

    Ziua de azi ne pune inainte chipul Cuviosului Stalpnic Daniil si cu el impreuna, pe cei de un nume si de o ravna cu dansul. Dreapta inaltare a stalpului – aceasta adevarata coloana a noului si vesnicului Templu al lui Hristos – Dumnezeu – inchipuie mereu suirea curata a rugaciunii trezvitoare, temeiul urcarii noastre la cele de sus, care sunt si cele dinauntru. De aceea, hramul zilei ne uneste pe toti cei de aici, intru aceeasi urare de bunasporire la straduinta de inaltare launtrica pe care v-o pregateste Sihastria Raraului, spre cinstirea Numelui de Slava al Domnului si spre bucuria dragostei noastre fratesti. Astfel ca din varful stalpului de veghe al inimilor sa intampinam venirea cea de taina a Mantuitorului, rostind odata cu Apostolul, chemarea implinirii din urma: Amin!
    Vino, Doamne Iisuse!
    Cu doriri de multi ani, spre nasterea de fii duhovnicesti si spre inchegarea in scris a tezaurului de invatatura de taina al carui depozitar sunteti!

    Arhim. Sofian
    Fr. Andrei S.(Scrima)
    Protos. Petroniu
    Ierom. Antonie (Plamadeala) „.

    Din cartea: Sandu Tudor si „Floarea de foc”
    Autor Mihai Radulescu
    Editura Panaghia 2008

    Apreciază

    Răspunde
  10. ella

    Celor care la cateheză,întrebau despre autenticitatea Sf.Giulgiu,le recomand să citească cartea”Confreria Sfăntului Giulgiu”,autor Julia Navarro.S-a scris multă și proastă literatură despre asta.Dar,știm cu toții să deosebim realitatea de ficțiune.Chiar dacă cartea se vrea un adevăr”absolut”,eu nu-i acord decăt o probabilitate.Și decăt nimic,e bună și asta.Cartea urmărește traseul,în timp și spațiu,al Sf.giulgiu,păstrat din anul 1570 în catedrala din Torino,și cesionat în 1983 Vaticanului.Departamentul de Artă din Torino declanșează o anchetă,și…Există două lumi,cea pe care o vedem și în care trăim majoritatea oamenilor și o alta,subterană,despre care nu știm nimic.Locul de unde diferite organizații economice,masonice sau ce-or fi ele trag sforile.Reproduc din memorie,cu propriile-mi cuvinte:Cănd regele Filip al Franței și papa Clement au vrut să pună măna pe averile și comorile Templierilor,cel(cei)cărora le-a revenit misiunea de-a le salva,printre care și lințoliul,l-au învelit într-o bucată asemănătoare de in.Surpriza a fost uluitoare.Atunci cănd au desfăcut pănza de in,au văzut că silueta lui Hristos se întipărise și pe pănza de in în care acesta fusese învelită.Din acel moment,au existat două Sf.giulgiuri cu adevăratul chip al lui Hristos.Așa se explică faptul,că savanții au dreptate atunci cănd,bazăndu-se pe proba carbon 14,afirmă că pănza lințoliului datează din sec.13,și asta le dă dreptate și celor ce cred că pe Sf.giulgiu se află imaginea lui Hristos.Savanții nu își explică însă,cum anumite polenuri și urme de sănge,lipite de pănză,sănt identice cu cele care se găsesc în straturi sedimentate acum două mii de ani în zona lacului Tiberiada din Galilea,iar săngele corespunde săngelui venos și arterial.Iar pănza de in este din Orient!Aceasta e explicația,inexplicabilului.Raportul pe care cei de la Departamentul de Artă l-au înaintat guvernului.Dosar în care se denunța existența unei organizații secrete,formată din oameni puternici,care cred că sănt mai presus de lege,de guverne…Și tot ei sănt,stălpi ai finanțelor internaționale,și ale căror patrimonii sănt absolut indinspensabile dezvoltării propriilor națiuni.Iar pănă cănd guvernul se mai găndește să deschidă propria anchetă,Sf.giulgiu(cel autentic),se”odihnește”într-un castel din Scoția.Iar..,Scoția,cu Marele ei Maestru,spun mult,nu?Nu mai știu unde am citit asta:Există alte lumi,dar ele se află în aceasta.Insist:din punctul meu de vedere,această ipoteză,e doar probabilă.E greu,aproape imposibil,ca intr-o lume ca a noastră,sufocată de informație,să mai dai credit…De aceea îmi și displace sloganul ăsta imbecil:”Un om deștept,e un om bine informat!”Aiurea!Marile opere și capodopere ale lumii,s-au născut în Ev.mediu,pe baza puținei informații care circula la acea vreme.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Lumina lina

      Spui asta:

      „…Dosar în care se denunța existența unei organizații secrete,formată din oameni puternici,care cred că sănt mai presus de lege,de guverne…Și tot ei sănt,stălpi ai finanțelor internaționale (…)
      Iar..,Scoția, cu Marele ei Maestru, spun mult,nu? ”

      Eu cred ca spui…adevarul. Sa nu ne temem ca, daca spunem (mai) „mult”, ni se poate intampla ceva rau. Se poate si asta caci, duhul cazut sta – de veghe – si nu scapa ocazia de a chinui pe „ceilalti” – cei pe care nu reuseste sa-i „convinga”.

      Desigur, orice „demers” ( fizic sau mental) facut impotriva unor „manifestari” atat de toxice – dar si…atat „de” actuale (din pacate) – trebuie sa aiba ca inceput:
      Binecuvantarea acestor (buni) Pastori si Invatatori ai lumii (prin duhovnicul personal) – pe care ni-i lasa Insusi Hristos Domnul -Cel ce Insusi este Cap al Bisericii Dreptslavitoare.

      “Si Eu îti zic tie, cã tu esti Petru si pe aceastã piatrã voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui”. (Matei – cap.16)

      Fie, Doamne, mila Ta spre noi!

      Apreciază

      Răspunde
  11. I

    Ideea pare la inceput inspaimantatoare, avand in vedere inaltimea trairilor amintite acolo, dar sa stiti ca pentru sfintia voastra va fi usor. Nu mai aveti nevoie decat de rugaciune catre parintele Daniil si vă va raspunde. Daca incercati, o sa vedeti ca dupa rugaciune Duhul Sfant vă va lumina si veti intelege tainele de acolo. Sigur asa va fi, mai ales ca o faceti din ascultare. Mie mi se pare aceasta o experienta mistica deosebita, sa va intalniti chiar cu parintele Daniil si chiar pe treptele rugaciunii Imnului acatist. De ce nu incerc eu ? In primul rand ca eu nu ma rog ( din pricina lenevirii mele), in al doilea rand nu sunt nimeni ca sa indraznesc sa intreprind asa ceva si nici nu am evlavia cuvenita pentru parintele Daniil. Desi mi-as dori sa-l cunosc mai mult, chiar si prin mijlocirea celui care intelege ce a scris acolo. Dar, din pricina nevredniciei mele, se pare ca e imposibil ca cineva sa ma ajute. Desi nu cred ca parintele a scris numai ca sa inteleaga dansul, de vreme ce acatistul s-a publicat si e foarte raspandit printre credinciosi. Dar daca asa a randuit Dumnezeu… adevarul e ca nici nu merit mai mult…

    Apreciază

    Răspunde
  12. M.

    Poate ar fi bine sa fim anuntati referitor la ceea ce se va discuta la urmatoarea cateheza din timp. Daca ar incepe o seria de discutii despre Rugul Aprins(miscarea, interpretarea icoanei, a acatistului), nu as vrea sa pierd ocazia sa particim. Mi-ar aranja treburile la servici, ca sa fiu disponibil…

    Apreciază

    Răspunde
  13. I

    Ma bucur ca si domnul/doamna M. este dornic(a) de a afla mai multe despre Rugul aprins. Daca din smerenie parintii nu vor sa-si arate inaltimea trairii duhovnicesti si sa reinvie miscarea Rugului aprins, macar sa cunoastem ce au facut parintele Daniil Tudor si ceilalti membri ai miscarii. Eu, trebuie sa recunosc, ca pentru ca nu stiu sa ma rog si nici nu imi dau nici interesul sa fac ce e in dreptul meu nu merit sa stiu prea multe. Poate ca mai mult o sa ma osandesc daca voi afla mai multe si nu voi implini si in fapta…

    Apreciază

    Răspunde
  14. ella

    Lumină lină, autoarea cărții nu face altă referire decăt la Scoția,locul unde acum,s-ar afla Sf.Giulgiu.Asocierea cu Marele Maestru,am făcut-o eu.Este”scenarita”mea.Prestigiul Ritului Scoțian,provine din legenda refugierii Templierilor pe aceste meleaguri.Și urmașii lor,cine poate fi?Decăt ei,acei omeni puternici,care se cred mai presus de lege,de guvene..,stălpi ai finanțelor…Știi,citeam mai demult în presă:că peste 70%din parlamentarii europeni sănt masoni,și un număr covărșitor de mare sănt evrei.Dar eu cred,că cei care trag sforile lumii,nu se expun vederii noastre,se țin departe de orice fel de publicitate,și de toate frivolitățile lumii acesteia.Și mai cred,că lucrurile sănt mult mai adănci decăt putem noi bănui că ar fi.De ce Consiliul Europei n-a adoptat și aprobat creștinismul ca religie oficială??Păi..,Europa e creația crestinismului.Și în lumea asta,nu există valoare reală decăt în sau prin Europa.De temut,nu am de ce mă teme.Căci”valoarea”mea,e mai puțin de zero barat,în astfel de probleme.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Lumina lina

      Bucurie sfanta, sa ai, ella!

      „Ei” sunt „binefacatori” mai…peste tot.

      Da nu fara interes. Nu fac nimic decat daca au un profit. Si, tintesc la cel mai mare „profit”. SUFLETUL.

      Dar, vorba aia – dintr-o doina banateana – (Nichita Stanescu a spus-o):

      Nu mor caii cand vor cainii,
      Nici cainii cand vor stapanii!

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.