Joi, 15 aprilie, orele 18:30, Mănăstirea Antim – lansarea cărții ”Noi și icoana” – Sorin Dumitrescu


Joi, 15 aprilie, orele 18:30, la Mănăstirea Antim

va avea loc prezentarea și lansarea cărții

”Noi și icoana” de Sorin Dumitrescu

*

Sorin Dumitrescu (n. 18 martie 1946, Bucureşti) este un pictor şi grafician român, fiu duhovnicesc al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române din 2006.

Studii

  • 1969 Absolvă Institutul de arte frumoase din Bucureşti, la clasa maestrului Corneliu Baba, avându-i colegi, printre alţii, pe Mihai Cismaru , Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu .
  • Din 1969 participă la anualele şi bienalele republicane şi la Saloanele Municipiului Bucureşti
  • 1981 Fondează Gruparea 9+1 împreună cu : Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.
  • Fondatorul Editurii şi Fundaţiei Anastasia
  • Iniţiatorul şi curatorul galeriei Catacomba, al cărei program s-a remarcat în anii 1992-2001 prin promovarea pe simeze şi, în general, în spaţiul dezbaterii publice, a unei arte de mare anvergură spirituală
  • 2006 Devine membru corespondent al Academiei Române

Expoziţii personale

  • 1974, 1976, 1980 – Bucureşti; 2007 Biserici, Pasul, Coloana, Ruina, Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti; 1980 Timişoara; 1981 Lugoj

Expoziţii de grup

  • 1969 Expoziţie organizată de Astra Braşov;
  • 1975 Artă şi energie, Galeria Noua, Bucureşti
  • 1978 Studiul (1), Galeria Bastion, Timişoara
  • 1980 Scrierea, Institutul de Arhitectură Ion Mincu, Bucureşti
  • 1981 Studiul (2), Galeria Bastion, Timişoara
  • 1982 Muzeul de Istorie, Bucureşti
  • 2009 Colegi şi prieteni- Pictură si documente, Galeria Anticariat Curtea Veche

Cărţi ilustrate

  • Noduri şi semne, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1982;
  • Opere imperfecte, Editura Albatros, Bucureşti, 1979;

Cărţi publicate – selecţie

  • Chivotele ecumenice ale lui Petru Rareş şi modelul lor ceresc, Editura Anastasia
  • Iconostasul roman de la Scala Coeli. Biografia unei sinteze stilistice, Editura I.C.R., 2005
  • 7 dimineţi cu Părintele Dumitru Stăniloaie – convorbiri realizate cu Sorin Dumitrescu, Ed. Anastasia

12 gânduri despre „Joi, 15 aprilie, orele 18:30, Mănăstirea Antim – lansarea cărții ”Noi și icoana” – Sorin Dumitrescu

  1. Mihai

    O ocazie deosebita pentru a invata sa interpretam corect icoana. Sper ca dl. Dumitrescu sa aiba suficiente exemplare joi. Am inteles si de la Cateheza ca este o lucrare ampla si foarte amanuntita, de cca 700 pag. Abia astept sa imi procur cartea! Eu sunt un iubitor de arta, dar la capitolul „Icoane”, stau destul de prost.

    Apreciază

    Răspunde
  2. Gabriela

    Mi-a placut foarte mult ce-a spus data trecuta despre Maica Domnului(cum purta si barbatia duhovniceasca si delicatetea fecioriei) si Chipul dogmatic. De-abia astept sa aud mai multe sensuri legate despre acest Chip… Dumnezeu sa ne ajute sa crestem in asemanarea cu El, cu Maica Sa… Multumim pentru grija de a ne sadi Lumina in suflete!

    Apreciază

    Răspunde
  3. Mihai

    Ar fi interesant daca dl Dumitrescu ar realiza niste cursuri pentru initierea in pictarea icoanelor (poate chiar in cadrul manastirii Antim). Asa am invata multe prin practica directa.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Părintele Mihail Autor post

      Vom încerca să surprindem evenimentul…
      Oricum, cartea este excepțională. Am frunzărit-o deja și are în cuprinsul ei repere patristice și idei foarte frumoase. Pregătim și o mică recenzie.

      Apreciază

      Răspunde
  4. marius

    in gereral, sunt de acord cu foarte multe dintre ideile dlui Sorin Dumitrescu, chiar daca exista o anumita parte a ortodoxiei care il mai apostrofeaza, apreciind ca isi permite o prea larga „speculatiune” asupra unor aspecte teologice, uneori poate chiar dogmatice, sau sinteze istorice (ale istoriei…, momente diferite ale istoriei, sintetizate, alaturate si puse cap-la-cap de catre domnia sa, uneori si in studiul unor icoane). Eu insa spun ca e nevoie si de asa ceva, sa invatam mintea sa nu dormiteze, sa o „provocam” inspre a gandi, a-i creea foame de ‘adulmecare’ a tainei, de ai trezi inclinatia ei natural-mistica, bineinteles permanent confruntandu-o cu hotarele dogmatice ale patristicii. Bine face dl Sorin ca incearca, cu limitele rezonabile, si asa ceva.

    Insa nu pot fi de acord, in mare, cu domnia sa cand afirma (data trecuta) ca iudeii se fac vinovati ca nu L-au primit pe Mesia Hristos Iisus, numai pt ca ei nu L-au recunoscut simplu, ca atare. Altfel, protipendada culturii ebraice de la acea vreme era nemaipomenita. De unde si pana unde? Pai ei doar de asta s-ar face vinovati, ca nu L-au recunoscut pe El ca atare ? Sau poate ca NU erau CAPABILI sa-L recunoasca pe El la acea vreme, dotorita haului in care alunecasera de generatii intregi (cu exceptia catorva neamuri de umili, pe care ii stim f bine.., in frunte cu Maica Domnului si toata Genealogia Mantuitorului..). Pai ei erau intr-o bezna aproape toatala, cum puteau oare sa-L vada pe Mantuitorul? L-a vazut pe Mantuitorul cine a PUTUT ! Arhieria la acea vreme era putreda pe dinauntru, iar cand a sosit Fiul lui Dumnezeu ca sa le reaminteasca de Legea Tatalui de care ei uitasera (si chiar mai mult decat atat..), caci traiau in luxuri si in dezmierdari, stim bine ce au facut cu El, cat rau I-au purtat si ce si-au pus in gand.

    atat.

    Hristos a Inviat !

    Apreciază

    Răspunde
  5. cristina c.

    nu stiu ce sa spun despre maestrul Sorin Dumitrescu…..Stiu insa ca la vizita Papei Paul II era deosebit de incantat ca a reusit sa se impartaseasca la messa catolica.

    Apreciază

    Răspunde
    1. Părintele Mihail Autor post

      Nu s-a impărtășit și nu are afinități papiste. Are un duhovnic foarte bun și sincer, care-l păzește de orice deviere.

      Apreciază

      Răspunde
      1. M.

        E normal ca Dl. Sorin Dumitrescu sa nu aiba caderi, deoarece cunoaste doctrina bisericii ortodoxe nu numai prin traire, ci si teoretic.
        Parasim temporar/definitiv biserica pentru unul din aceste doua motive.
        Cand un om obisnuit, insa, care nu are habar de interpretarea liturghiei sau alte ritualuri din cadrul bisericii ramane in biserica, se presupune ca are traire religioasa.
        Chiar daca iti insusesti cunostintele si nu reusesti trairea, tot nu e suficient.

        Consider ca ar mai fi necesar sa se puna accent pe trairea interioara, mai ales prin studiul invataturilor sfintilor. Pentru aceasta lipsa de traire si din dorinta experimentarii starilor mistice, multi cauta unde nu trebuie. Si atunci duhovnicul nu e suficient sa fie bun si sincer, ci el insusi un practicant al starilor de constiinta elevata spiritual, o persoana care stie sa citeasca in complexitatea fiintei noastre…

        Apreciază

        Răspunde
  6. M.

    Am achizionat cartea, mai ramane sa o studiez. Domnul Sorin Dumitrescu are blog unde putem discuta cu dansul pe marginea cartii? Cum sunt incepator, cred ca voi avea nevoie de consultatii permanente. Cred ca cel mai bine invatam tehnica icoanei daca il asistam pe dl. Dumitrescu cand picteaza…

    Eu stiu ca si Michelangelo a postit si s-a rugat cand a pictat tablourile…

    Apreciază

    Răspunde
  7. marianS

    Știu că presa a speculat mult pe tema lucrării lui Sorin Dumitrescu”Chivotele ecumenice ale lui Petru Rareș…..”,cum ca pune accentul pe ecumenicitate.S-a mai scris despre carte,ca este „lucrarea unui amator făra girul unui specialist”.Cum să fie”amator”,cand el însuși e un mare pictor?Proiectul Probota a fost o acțiune militantă a lui S.Dumitrescu în favoarea capodoperei.Nu se poate ignora faptul că el”vorbește”de la egal la egal cu marea pictură.Demersurile lui,sănt exact interogarea picturii religioase,făcută în termenii credinței creștine.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.