La Duminica Samarinencii – 02.05.2010 – Predică și meditație


Predica (la Duminica Samarinencii) – Părintele Gheorghe Iordan
http://www.trilulilu.ro/PustnicuDigital/e54fa535da426d

*

Ce ar mai trebui subliniat dintre înțelesurile întâlnirii Domnului Hristos cu femeia samarineancă?

1. Domnul i-a apreciat femeii samarinence (pe nume Fotini)

 1. disponibilitatea spre dialog (nu a fugit, ci a întrebat smerită ”Cum tu, iudeu,…?” – pentru că iudeii se purtau cu mult dispreț și aroganță față de samarineni și galileeni, socotindu-i ”spurcați” cu păgânii)
 2. sinceritatea (”Nu am bărbat.”)
 3. dărnicia
 4. căutarea lui Dumnezeu (știa că va veni Mesia-Unsul, se închina pe muntele Garizim)
 5. râvna (l-a vestit pe Hristos în cetate).

2. Mântuitorul nu a făcut paradă de atotștiința Sa, nici nu a mustrat-o pentru păcatele ei, ci cunoscându-i inima a încurajat-o ca să caute și să bea Apa cea Vie – Hristos Însuși, din care gustase puțin prin cunoașterea Legii vechi, prin rugăciune…

3. Hristos nu S-a jenat să rămână două zile în cetatea Sihar, deși știa că mulți iudei îl vor judeca, chiar unii ucenici… Le-a binecuvântat casele și comunitatea pentru sinceritatea lor și căutarea lui Dumnezeu.

4. Samarinenii s-au dovedit mai primitori decât iudeii pur-sânge, deci cetatea Sihar i-a făcut o primire în suflet cu mic cu mare cum n-a făcut Ierusalimul, Capernaumul, Betsaida, Horazin… Este o anticipare a răspândirii Bisericii lui Hristos la toate neamurile.

16 gânduri despre „La Duminica Samarinencii – 02.05.2010 – Predică și meditație

 1. "bandit mistic"

  Hristos a inviat!
  Parinte,imi aduc aminte ca ati promis mai demult ca o sa scrieti un articol referitor la Klaus Kenneth si despre inselarea in care se afla acesta,v-am adus aminte acum pentru ca miercuri la ora 17 isi va lansa o carte la libraria Sophia si lumea trebuie sa stie.
  Sau poate imi explicati mie aici pe scurt cateva detalii despre aceasta problema,chiar mi-ar folosi sa stiti.
  Va multumesc.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  Răspunde
  1. Cristian

   Imi voi cere intai scuze, caci am si eu o rugaminte personala, legata de „bandit mistic”, ca sa nu mai fie folosit ca nume. Poate ca este potrivit pentru subiectul legat de K. K. , nu stiu, dar este foarte nepotrivit sa se arate asa politicos , cu urari crestine, „ditamai” BANDITUL, fie si „mistic”.

   Apreciază

   Răspunde
  1. Părintele Mihail Autor post

   Nu pot fi blocate aceste anunturi de la wordpress sau google. Daca stie cineva, poate-mi spune si mie cum se pot evita…

   Apreciază

   Răspunde
 2. irina

  Samarineanca este un indemn ca sa venim si noi sa ne adapam la izvorul de viata facator al lui Dumnezeu. Veniti dar, sa bem bautura noua!

  Apreciază

  Răspunde
 3. cristian

  Întreb şi eu: nu cumva avem şi noi, o parte dintre ortodocşi, aceeaşi atitudine faţă de eterodocşi, precum o aveau iudeii faţă de samarineni?
  Altfel, ce m-a impresionat pe mine în acest episod, este faptul, că Domnul Iisus a mărturisit DIRECT samarinencii, că El este Mântuitorul. Răspunsul „Eu sunt” este cutremurător! La fel ca şi-n VT. Mai este un episod aproape asemănător cu acesta la Ioan 18.5-9, la fel de cutremurător; din nefericire nu prea înţeles/pomenit de către mulţi teologi. Cam acestea ar fi cele două locuri din NT unde Iisus din Nazaret mărturiseşte în mod direct, că este Dumnezeu şi Mesia, sau mai ştie cineva şi alt loc?

  Apreciază

  Răspunde
  1. Cristian

   Raspunsul meu este DA, la prima intrebare, adica asa ai procedat cu sonia recomandandu-i sa lase cercetarea, sa treaca la cererea credintei direct.
   La a doua intrebare, as zice mai putine despre cutremurare, potrivita doar pentru intalnirile reale cu Duhul, cu Harul , in rugaciunea curata, dar ma alatur sublinierii acestei marturii. Cred si eu ca acesta este principalul argument pentru care este aleasa pericopa pentru o duminica din perioada Penticostarului. Se pare ca este nevoie de intarirea credintei in inviere prin acest argument, bazat pe valoarea absoluta a marturiei directe, a celui ce nu minte si nu se poate insela pe sine, fiind si om fara pacat, deci fara minciuna, si Dumnezeu , deci fiind Adevarul neinselator, vesnic viu. Cred ca in cele trei duminici – a slabanogului, a samarinencii si a orbului – este acest fel de marturie directa a mesianitatii si implicit sau explicit a dumnezeirii, care apoi culmineaza cu Inaltarea, ca suprema desavarsire , daca se poate spune, a Unicei Invieri diferita de toate celelalte invieri.

   Apreciază

   Răspunde
 4. Sonia

  Pe mine m-a impresionat mult ca atunci cand samarineanca a auzit chemarea lui Iisus, a lasat totul si l-a urmat, nu a mai privit la faptele ei trecute si a mers sa il vesteasca. Exemplu pentru noi toti! Cand ne vom trezi fiecare din noi(vom auzi aceasta chemare), sa incepem o viata noua, fara ca trecutul sa reprezinte o piatra de poticnire.

  Apreciază

  Răspunde
  1. irina

   Dupa ce vei studia, dupa ce te vei trezi, dupa ce iti vei limpezi gindurile eu ti-as propune sa te faci (daca nu esti) sau sa ramii ortodoxa. Pentru frumusetea ortodoxiei, pentru profunzimea ei, pentru ca e credinta dreapta, apostolica, pentru ca, daca vei citi scrierile Sfintilor Parinti, e imposibil sa nu gasesti ceva de folos sau o solutie pentru problemele tale, pentru gindurile care te framinta. Cred ca ar fi spre folosul tau si ai avea mare bucurie. Nu vreau sa te influentez. Iti spun doar cum am trait eu ortodoxia.

   Apreciază

   Răspunde
 5. "bandit mistic"

  Intr-adevar nu se cuvine ca tocmai acum sa-l vorbim de rau pe K.K. ,chiar cand isi lanseaza el cartea,a fost o atitudine necrestineasca din partea mea ,recunosc.Ati procedat corect prin faptul ca nu mi-ati raspuns.
  Eram si eu dornic de a fi lamurit putin.Pe mine chiar m-a impresionat la prima vedere acest om.Si vroiam sa aflu parerea sfintiei voastre ca sa ma mai luminez si eu putin la minte si poate in acelasi timp sa constientizez vreo inselare in care ma aflu.
  Recunosc ,de asemenea ,ca nu ati promis nicaieri ca veti scrie un asemenea articol,ati afirmat doar.
  Ma iertati pentru tulburare.
  Nu trebuie sa-mi raspundeti.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  Răspunde
 6. Părintele Mihail Autor post

  Iată că se mai sesizează și alții.
  Este al cincilea comentariu de la
  http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2010/05/04/concluziile-conferintei-de-la-pireu-despre-primatul-papal/#more-5582

  * acelas:
  Sa boicotam actiunile anti-crestine, impotriva marturisirii in Duh si in Adevar …

  http://www.agnos.ro/blog/2010/05/04/turneu-klaus-kenneth-2010/

  impreuna cu cei care le semneaza … . sa ne indepartam ferm de prieteniile mai mult sau mai putin patetice fata de “eresul catolic”, sau fata de “sfanta maica teresa”, declarand de multiple ori cu cea mai mare convingere si emfaza ca “este o sfanta !” caci “a cunoscut-o personal” (si ca a bocit nu stiu cate ore la ceea ce ii spunea ea, dar – ca sa nu para ciudat si sa nu incite spiritele aflate in sala, i-a “usurat” pe cei prezenti. multi dintre ei “sorbindu-i vorbele”, ca a plans totusi “mai putin cu o jumatate de ora-o ora” fata de momentul in care i-a vorbit “fahter Sofronie” cum il numea el), “maica” teresa , care pe cand era in Calcutta intra si se inchina in templu budhist, afirmand si cel la care se roaga budhistii este tot dumnezeu….

  rusinos

  http://eresulcatolic.50webs.com/mtereza.html

  (nu este nicidecum un trucaj; se poate observa in stanga jos persoana “maicii”, si in cealalta poza.., covorul fiind comun)

  de altfel, ea, ca “maica” (femeie), avea “puterea” sa si impartaseasca oameni

  http://eresulcatolic.50webs.com/mtereza_euharistie.html

  blasfemia nu este insa toatala, fiindca oricum ce au ei acolo nu este Sfanta Impartasanie.

  cercetati de altfel intreg site-ul eresul catolic daca aveti timp http://eresulcatolic.50webs.com/aggiornamento_img.html si veti fi absolut ingroziti de cate rataciri exista la unii asa-numiti “crestini”

  chiar nu doresc sa-mi fac un “modus vivendi” din acest klaus kenneth sau contestarea lui, ajunge atata luare in seama a ceea ce face el … (am lupta mea oricum cu patimile mele, cu care ma lupt zilnic..)

  am vrut doar sa pomenesc despre ceea ce sunt unii in stare… si ca sunt subiecte inca “actuale” in viata noastra duhovniceasca.

  (printre altele, am avut dupa conferinta niste informatii personale de la un domn care vine la noi la biserica – cum ca dl klauss este “monitorizat” atent de unii domni din Elvetia pt a vedea exact cata “inraurire” produce intre cei prezenti dl klaus…, si daca provoaca realmente interesul scontat. ei iata, se pare ca, cel putin partial, a reusit.)

  Apreciază

  Răspunde
 7. George, YO9HSW

  am descperit de curand pagina dumneavoastra,parinte Mihail.vad ca scrieti lucruri frumoase si cuminti.Putine persoane vor sa imparta tot ceea ce stiu,tot ceea ce sunt cu celalalt,cu toata lumea.Dupa cum putini au foarte multe de daruit si de daruit mereu,asa cum ne-ati obisnuit.Se cheama generozitate si este o calitate foarte rara.

  Am plecat de cativa ani de langa dumneavoastra,si ma bucur nespus ca va pot citi,auzi aici.

  Multumesc,parinte.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.