Constatările Comisiei de Anchetă (privind fraudele din avutul public săvârșite de Carol al II-lea) constituite în 1941 de Ion Antonescu. Cât a furat Carol al II-lea?


Că tot i-am văzut pe muulți ipocriți, cu sau fără diverse uniforme (de culori variind între alb și negru), că se încolonau zgomotos cu ceva vreme în urmă la concursul de jelire națională a unui Hohenzollern apostat de la funcția și datoria sa „regală” de a iubi poporul român…

Raportul comisiei, împărțit pe patru capitole a constatat numeroase abuzuri și ilegalități.

Primul capitol, intitulat Daruri, avantagii și subvenții primite de la particulari, arăta că fostul suveran a primit de la particulari o serie întreagă de daruri și avantaje prin care și-a mărit considerabil averea. „Valoarea cadourilor depășea semnificația unor manifestări protocolare sau mărturii de devotament și afecțiune deosebită, devenind pur și simplu mijloace ilicite de îmbogățire în dauna particularilor”.

Întreg articolul poate fi citit aici: Cer și pământ românesc , sursa fiind Ioan Scurtu, Istoria românilor în timpul celor patru regi. Carol al II-lea, editura Enciclopedică, București, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.