Pr. Bogdan Florin Vlaicu – Cursul 30 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască – 14.05.2021 (sărbătorirea Sfintelor Paști în România și Europa, Ortodoxie, preoție și slujire)


Hristos a înviat! Dragi prieteni, vă invit vineri, 14 mai 2021, de la ora 20:30, (21:30, ora României), să participați la cursul 30 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască: o dezbatere cu invitații mei speciali, părintele arhimandrit Mihail Stanciu de la mănăstirea Antim din București, doctorand în teologie și inginer, și cunoscutul jurnalist creștin Cătălin Sturza, despre sărbătorirea Sfintelor Paști între restricții și libertate în România și Europa, motivele pentru care femeile nu pot fi preoți în Biserica Ortodoxă, derive ale creștinismului occidental și concurenții maratonului injectării. Vă propunem o abordare documentată a acestor subiecte, o evaluare a perioadei pe care o traversăm, soluții la provocările spirituale adresate de acestă criză, o dezbatere liberă despre situația actuală și răspunsuri la întrebări care vă tulbură pacea sufletească, argumentate cu precizări ale specialiștilor din diferite domenii.

Un gând despre „Pr. Bogdan Florin Vlaicu – Cursul 30 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască – 14.05.2021 (sărbătorirea Sfintelor Paști în România și Europa, Ortodoxie, preoție și slujire)

  1. Popescu

    Dat fiind că am avut deja 3 intervenții publice până acum, se înțelege că nu pe acest site, cauzate de o interpretare grobiană și total eronată (deci nefondată) a Sf. Scripturi asupra interdicției preoției femeilor în Ortodoxie, sper ca ceea ce veți discuta să se distingă de registrul amintit. Și implicit de obișnuința de a da vina pe alții pentru greșelile proprii. Precum Adam în Rai.

    În Ortodoxie, doar Sfințenia poate tâlcui Sf. Scriptură, cum bine spunea un stareț. Nu fiecare după mintea lui, prelat, cleric sau mirean.

    A, de acord, oricine poate face exegeză, de calitate superioară sau execrabilă, în funcție de atributele personale. Mai mult, un raționament fragmentar conduce la absurdități sau abjecții puse pe seama Ortodoxiei, chiar de cei care se declară adepții ei, pentru că cei care vorbesc în numele ei nu au un minim bun-simț să se abțină de la trăncăneală poleită cu sofisme și sincretisme.

    A nu se confunda însă TÂLCUIREA Sf. Scripturi cu exegeza. Tâlcuirea necesită sfințenie. Și nu una auto-declarată sau tranzacționată pe cote de paritate. Ambele sunt mistificări grosiere.

    Desigur, ca oameni muritori, oricine și orice am fi, avem datoria să ne analizam, pe noi înșine, realitatea și universul în care viețuim, prin raportare la preceptele Ortodoxiei și la Sf. Scriptură.

    Deci avem obligația să o citim, studiem. Și dezirabil să ne îndreptăm, să ne schimbăm. Nu invers. Adică să adaptăm Sf. Scriptură la noi, plasându-ne într-o ipostază luciferică sau chiar grotescă de a considera că Ortodoxia începe și se termină cu prelatul/clericul cutare.

    Analizând realitatea, fapt care NU este interzis, prin raportare la Sf. Scriptură, constatăm că Dumnezeu:

    1) a ALES (vorbesc de alegere, nu de creare, de creat a creat întregul universul) o femeie, din întreaga Lui Creație, pentru ca El să se facă OM; alegerea Lui a fost acea unică și inegalabilă femeie, Maica Domnului; nici o ființă umană nu o poate egala; niciun bărbat, nici patriarh, nici monah; nimeni;

    2) a instituit Biserica Ortodoxă, o instituție divino-umană, al cărei scop nu este nici politic, nici social, nici administrativ, nici medical etc; adică nu este legat de nimic din lumea aceasta, deși nu sunt puțini cei care o siluesc, din interior;

    3) a statornicit Sf. Taine și preoția în Biserica Ortodoxă; El le-a rânduit; și așa fiind sunt bune foarte; nu le-a instituit pentru privilegii omenești; nici pentru ierarhii lumești; prin Sf. Duh a onorat femeia, prin același Sf. Duh a onorat și bărbatul; preoția nu este o garanție pentru vreun privilegiu, cum din păcate lasă să se înțeleagă unii năimiți din Biserica Ortodoxă, și cu atât mai puțin nu este o garanție pentru mântuire; MÂNTUIREA este apanajul exclusiv al lui Dumnezeu.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.