Duminica Sfintelor Femei Mironosițe


Stih: Binecuvântat ești, Doamne, învață-ne pe noi îndreptările Tale.

Pentru ce miruri, din milostivire, cu lacrimi amestecați, o, ucenițelor? îngerul cel ce a strălucit la mormânt a zis mironosițelor: Vedeți voi groapa și înțelegeți, că Mântuitorul a înviat din mormânt.

Stih: Binecuvântat ești, Doamne…

Foarte de dimineață mironosițele au alergat la mormântul Tău, tânguindu-se; dar înaintea lor a stat îngerul și a zis: Vremea tânguirii a încetat, nu mai plângeți, ci Apostolilor spuneți învierea.

Stih: Binecuvântat ești, Doamne…

Mironosițele femei, cu miruri venind la groapa Ta, Mântuitorule, plângeau; iar îngerul către dânsele a grăit, zicând: De ce socotiți pe Cel viu cu cei morți? Căci, ca un Dumnezeu, a înviat din mormânt.

*

Trei dintre cântările bisericești numite Binecuvântările Învierii (din slujba Utreniei fiecărei Duminici) evocă venirea Sfintelor Femei Mironosițe (sau Mirofore, adică purtătoare de mir) la Mormântul Domnului Iisus Hristos. Și, după mărturia Sfinților Evangheliști, în zorii zilei, pe când ele se apropiau și se frământau cum să intre în mormânt ca să pună mirul (miresmele) pe giulgiul Domnului, iată, „s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei. Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi. Iar îngerul, răspunzând, a zis femeilor: Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă. Iar plecând ele în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui. Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucuraţi-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat. Atunci Iisus le-a zis: Nu vă temeţi. Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, ca să meargă în Galileea, şi acolo Mă vor vedea. ” (Matei 28, 2-10).

Biserica Dreptmăritoare a lui Hristos le cinstește împreună pe Sfintele Femei Mironosițe în a doua Duminică de după Paști și pe fiecare în parte în zilele săvârșirii lor din viața pământească, aducându-le cântări de laudă și prețuire pentru curajul, credința și evlavia lor în Hristos. Ele sunt, după Maica Domnului, primele martore și mărturisitoare ale Învierii Domnului, mai toate pătimind și martiriul pentru aceasta. Au venit la Mormânt ca femei mirofore și la plecare, prin binecuvântarea Domnului, au devenit Hristofore (purtătoare de Hristos), bucuria și pacea Lui dându-le energia de a alerga fără teamă la Apostoli și a binevesti Învierea și Dumnezeirea Lui.

Ele sunt exemplu de viață duhovnicească statornică, răbdare, curaj și devotament față de Mântuitorul Iisus Hristos și față de comunitatea ucenicilor Lui (Biserica). De aceea, avându-le ajutătoare și ocrotitoare, toate fetele și femeile creștine merită prețuirea noastră. Fie ca Domnul Dumnezeu să le dea tuturor har, pace, bucurie, înțelepciune și putere pentru a fi lumini vii de bună mireasmă duhovnicească și azi și mulți ani aici pe pământ și în veșnicia Împărăției Cerurilor! Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.