Slava Crucii – Părintele Dumitru Stăniloae


Răstignirea

Crucea este usa Imparatiei cerurilor. Trebuie sa regasim sensul Crucii ca biruinta asupra mortii spirituale, biruinta a iubirii. Avem adeseori o reprezentare partiala despre Cruce si despre taina ei redusa la faptul de a suporta o asceză, de a ne înfrâna de la plăceri, de la tot felul de satisfactii. Exista însă și un alt sens al Crucii: compasiunea pentru celalalt. Cu siguranta insa nu putem face totul pentru celalalt daca tinem la placerile noastre egoiste, daca omul este legat de lacomie, pofta de stapanire, mandrie. Aceasta arata insa numai aspectul negativ al Crucii. Pot sa ma apropii de celalalt fara sa-i vorbesc despre Cruce, aratandu-i insa ca sunt gata la toate sacrificiile pentru el. Daca este bolnav, ma voi duce la el, voi ramane impreuna cu el. Celalalt poate suporta el insusi greutati, persecutii, somaj… Iar eu pot sa port impreuna cu el aceasta Cruce.

Inima celuilalt poate fi miscata daca vede ca eu port o Cruce pentru el. Atunci el va intelege sensul Crucii fara ca eu sa ii spun ca tocmai Crucea este cea care ma impinge sa fac aceasta. O fac pur si simplu.

Sa nu le predicam doar oamenilor sa-si ia Crucea, ci sa o luam noi insine ajutandu-i pe ceilalti. Voi ajunge astfel la convingerea ca aceasta Cruce nu este o suferinta pentru mine. Sufar pentru celalalt, dar aceasta suferinta pentru el ma bucura, ma odihneste, cum spune un monah de la Athos.”

Pr. prof. Dumitru Stăniloae în volumul ”Mica Dogmatică vorbită”

Publicitate

5 gânduri despre „Slava Crucii – Părintele Dumitru Stăniloae

 1. Anonim

  Să înconjurăm cu gânduri smerite Crucea cea cinstitiă, care, ca o cheie, ne descuie cămările Împărăţiei prin jertfa Celui Ce cu puterea ei a zdrobit încuietorile iadului, strigându-i cu veselie: Bucură-te, Sfântă Cruce, semnul nădejdii noastre de mântuire !

  Apreciază

  Răspunde
 2. Popescu

  Ceea ce spune Dumitru Stăniloaie despre Cruce se circumscrie COMPASIUNII, fapt ce confirmă natura lui de teolog al rațiunii.

  Or, în Ortodoxie, Crucea reprezintă, prin excelență, calea spre TRANSFIGURARE (înnobilare, schimbare, înnoire).

  Compasiunea poate fi un atribut al oricărui om, nefiind condiționată de existența unei credințe religioase.

  Transfigurarea este specifică doar Ortodoxiei.

  Apreciază

  Răspunde
  1. P. Mihail Autor post

   Și totuși, ajutându-l pe celălalt printr-o implicare activă, nu rămânem la stadiul pasiv al compătimitorului, ci devenim copătimitori spre mântuire cu el, adică sporim în iubire și înțelegere și transfigurăm purtarea crucii în efort învietor din egoism…

   Apreciat de 2 persoane

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.